Λιποαναρρόφηση

Η ιατρική εξέλιξη της παραδοσιακής χειρουργικής μεθόδου

Τα περασμένα χρόνια, η λιποαναρρόφηση – γνωστή και ως λιποπλαστική ή λιπογλυπτική – εξελίχθηκε χάρη σε νέες ιατρικές μεθόδους

Η λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία σμιλεύει το σώμα αφαιρώντας με χειρουργική επέμβαση το ανεπιθύμητο λίπος από περιοχές όπως ηκοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί, τα γόνατα, οι βραχίονες, το πηγούνι, τα μάγουλα και ο λαιμός.

Σήμερα, διάφορες τεχνικές, όπως η λιποαναρρόφηση με τη συνδρομή υπερήχων και η οιδηματώδης τεχνική διήθησης παρέχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με σύντομο χρόνο αποθεραπείας και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ομολογουμένως καμία τεχνική λιποαναρρόφησης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Όμως, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει το λίπος από περιοχές όπου αυτό επιμένει και εφόσον υπάρξει σωστή δίαιτα και πρόγραμμα άσκησης το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Ο σωστός υποψήφιος για λιποαναρρόφηση έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτό που η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί προσφέρει. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η λιποαναρρόφηση μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση, αλλά δεν θα δημιουργήσει το ιδανικό σώμα αν δεν βοηθήσει και ο ενδιαφερόμενος για αυτό.

Η ακατάστατη, κακή διατροφή, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης είναι τρεις συνθήκες που αν συνεχιστούν και μετά την επέμβαση, τότε το αποτέλεσμα δεν θα διαρκέσει.

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι άτομα με κανονικό και σταθερό βάρος, ελαστικό δέρμα και μόνο συγκεκριμένες περιοχές με περίσσεια λίπους. Η ηλικία δεν είναι σημαντική παράμετρος αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορεί να έχουν χάσει σημαντικό μέρος από την ελαστικότητα του δέρματός τους και να μη μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με έναν νεότερο.

Κλασική λιποαναρρόφηση: Διαδικασία

Στην πρώτη επίσκεψη, ο πλαστικός  χειρουργός θα λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, θα διαπιστώσει τα σημεία όπου βρίσκεται η περίσσεια του λίπους και θα αξιολογήσει την ελαστικότητα του δέρματος σας. Ο ιατρός θα προτείνει ποια μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη ανάλογα με την ιατρική εκτίμηση του ατόμου.

Σε δεύτερο στάδιο, θα προγραμματιστεί η επέμβαση και θα επιλεγεί ο τύπος αναισθησίας.

Εάν η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί είναι μικρή,  η αναισθησία είναι συνδυασμός τοπικής με κάποιο ήπιο ηρεμιστικό.

Αν η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί είναι μεγαλύτερη, η γενική αναισθησία αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο.

Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η λιποαναρρόφηση ποικίλλει. Εξαρτάται κυρίως από την έκταση της περιοχής που θα γίνει η λιποαναρρόφηση και την ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί.

Κατά τη λιποαναρρόφηση εντοπισμένες εναποθέσεις λίπους αφαιρούνται σε μια ή περισσότερες περιοχές του σώματος. Μέσω μιας μικρής τομής, ένας στενός σωλήνας (ή κάνουλα) εισέρχεται κάτω από το δέρμα και με παλινδρομικές κινήσεις σπάει τα λιποκύτταρα και ταυτόχρονα αναρροφά τα κομμάτια τους.

Η βασική τεχνική λιποαναρρόφηση, όπως περιγράφεται ανωτέρω, χρησιμοποιείται στους περισσότερους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτήν την διαδικασία.

Νέες τεχνικές λιποαναρρόφησης

Με την πάροδο των ετών, έχουν εισαχθεί ακόμα δύο τεχνικές: Η οιδηματώδης τεχνική έγχυσης και οι υπέρηχοι.

Οιδηματώδης τεχνική έγχυσης

Η οιδηματώδης τεχνική έγχυσης αναπτύχθηκε για να μειώσει την απώλεια υγρών κατά τη λιποαναρρόφηση. Πριν από την έναρξη του χειρουργείου κάποια συγκεκριμένη ποσότητα υγρού εγχύεται στο λίπος που πρόκειται να αναρροφηθεί. Αυτό διευκολύνει τη δίοδο της κάνουλας αναρρόφησης και μειώνει την απώλεια σωματικών υγρών.

Υπέρηχοι

Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια υπερήχων χρησιμοποιεί την ενέργεια υπερηχητικών κυμάτων (που μεταφέρονται μέσω της κάνουλας) για να καταστρέψει τα λιποκύτταρα πιο εύκολα και στη συνέχεια να τα αναρροφήσει. Χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία σε δύσκολες περιοχές όπως η πλάτη, η γυναικομαστία στους άνδρες ή σε διόρθωση αποτελεσμάτων παλαιάς λιποαναρρόφησης.

 Μια πλήρως ασφαλής διαδικασία με μόνιμα αποτελέσματα

Η λιποαναρρόφηση είναι ασφαλής επέμβαση, εφόσον ο ιατρός είναι κατάλληλα καταρτισμένος, οι ασθενείς επιλέγονται προσεκτικά και η επέμβαση γίνεται σε κατάλληλα εξοπλισμένο χειρουργείο.

Οι τομές της λιποαναρρόφησης είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρές και γίνονται σε σημεία που δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου. Ανωμαλίες και «λακκούβες» στο δέρμα μετά από τη λιποαναρρόφηση παρατηρούνται σε ελάχιστες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε πιο μεγάλης ηλικίας άτομα. Είναι πιθανό η περιοχή της λιποαναρρόφησης να είναι μουδιασμένη για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο και σίγουρα θα εμφανίσει μελανιές που διαρκούν περίπου δέκα ημέρες.

Η διαφορά στη μορφή και το σχήμα του σώματος είναι ορατή αρκετά σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η ολοκληρωμένη αλλαγή είναι ακόμα πιο εμφανής μετά από περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Με τη συνδρομή μιας προσεκτικής διατροφής και εξισορροπημένου τρόπου ζωής, προσθέτοντας ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης, θα δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται και θα αποκτήσετε μια καλλίγραμμη σιλουέτα.


Επικοινωνήστε μαζί μας