Ακμή: Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς


Ακμή: Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς

Η εμφάνιση της ακμής στην πλάτη, στο θώρακα ή στο πρόσωπο προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση αλλά και σωματική δυσφορία, τόσο στα νεαρά άτομα αλλά και στους ενήλικες και έχει την τάση να υποτροπιάζει.

Είναι ένα δερματικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Η ακμή στους ενήλικες προκαλείται από τις ίδιες αιτίες όπως και στους εφήβους: αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και φλεγμονή. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και ορμονικοί παράγοντες. Άλλες πιθανές αιτίες για την ακμή ενηλίκων είναι η χρήση ακατάλληλων αντιηλιακών, καλλυντικών ή η λήψη φαρμάκων που έχουν δερματικές παρενέργειες.

Η νόσος της ακμής οφείλεται στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος και στο προπιονικό βακτήριο της ακμής που δημιουργεί τοπική φλεγμονή.

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα της ακμής δύσκολα θεραπεύεται ολοκληρωτικά. Στην ύπαρξή της συναινούν παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος, η κληρονομικότητα, η ορμονική ανισορροπία, ενώ πιθανολογούνται και άλλοι όπως είναι το άγχος, το κάπνισμα, η χλωρίδα του εντέρου και ο μεταβολισμός.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν με το ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Για να δοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εξετάζονται όλοι οι παράμετροι όπως στρες, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, ορμονολογικές διαταραχές και κληρονομικότητα, και ο δερματολόγος αφού λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται προχωρά στο πλάνο της θεραπείας.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα καθορίζεται η διαβάθμιση στην βαρύτητα της ακμής, και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Να σημειωθεί πως η έγκαιρη θεραπεία της ακμής είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους και όσοι είναι γονείς παιδιών που εμφανίζουν ακμή, ειδικά εάν και οι ίδιοι έχουν ιστορικό ακμής μέτριας έως βαριάς μορφής.

Η μη επεμβατική εφαρμογή του laser και του peeling, συνδυάζει διαφορετικές δράσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της ακμής. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του laser μαζί με την εξισορρόπηση του PH που προσφέρει το peeling συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρότητας του δέρματος και απομακρύνουν τις βλάβες χωρίς σημάδια ή ουλές. Στόχος της θεραπείας είναι να εξαλείψει την ακμή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αποφεύγοντας την φαρμακευτική αγωγή η οποία συχνά προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό.

Η θεραπεία εξατομικεύεται στον τύπο δέρματός σας και στο βαθμό της ακμής που αντιμετωπίζετε. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα σας, ενώ μετά το τέλος του κύκλου των θεραπειών ο δερματολόγος θα σας προτείνει ειδικά προϊόντα ενυδάτωσης & περιποίησης τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα koolnews.gr

Ακμή: ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς