Αντιμετωπίστε τα κονδυλώματα με την πιο γρήγορη θεραπεία


Αντιμετωπίστε τα κονδυλώματα με την πιο γρήγορη θεραπεία

 

Μην σας τρομάζει η λέξη Κονδυλώματα, ούτε υπάρχει λόγος να ντρέπεστε αν έχετε κολλήσει ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV (Human Pallilovirus) προσβάλλει πάνω από το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Σαφώς πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες καθώς συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι άντρες πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί.

Μια επίσκεψη σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο θα σας προσφέρει σίγουρη διάγνωση, καθώς πολύ συχνά τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή με την απλή ψηλάφηση ή με γυμνό οφθαλμό. Καθώς ο ιός HPV είναι ασυμπτωματικός, σπανίως προκαλείται φαγούρα ή μικρή ενόχληση από την παρουσία τους.

Διάγνωση

Πρώτο βήμα είναι η σωστή διάγνωση. Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 τύπους, και υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα είναι κυρίως οι τύποι 6 και 11.

Γενικότερα, οι ιοί των κονδυλωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που δημιουργούν οξυτενή κονδυλώματα, και εμφανίζονται εξωτερικά στα γεννητικά όργανα και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στα εσωτερικά γεννητικά όργανα. Τα εσωτερικά κονδυλώματα αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Εφόσον γίνει η διάγνωση με δερματολογική εξέταση, μπορείτε να προχωρήσετε και στο HPV DNA τεστ, με το οποίο θα γίνει ταυτοποίηση του ιού. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό, το αιδοίο και την ουρήθρα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).

To εμβόλιο για τον HPV προστατεύει μόνο από κάποιους συγκεκριμένους τύπους HPV. Τo τετραδύναμο εμβόλιο Gardasil περιέχει αντιγόνα από τους τύπους 6, 11 και 16, 18. Από κλινικές μελέτες του τετραδύναμου εμβολίου διαπιστώνεται πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των προκαρκινικών βλαβών του αιδοίου και του κόλπου καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Καλύπτοντας τους τύπους HPV 6 και 11, προλαμβάνει πάνω από το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων, ενώ συγχρόνως καλύπτει τους τύπους 16,18 που ευθύνονται και για τις περισσότερες μορφές καρκίνου που προκαλεί ο ιός.

Απαραίτητη είναι η χρήση προφυλακτικού, για προστασία και από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ούτε όμως το προφυλακτικό είναι απολύτως ασφαλές, καθώς o ιός μπορεί να βρίσκεται σε σημείο που δεν καλύπτεται από αυτό και να υπάρξει επίφοβη δερματική επαφή.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να αφαιρεθούν τα δερματικά κονδυλώματα και οποιεσδήποτε κυτταρικές αλλοιώσεις. Από όλες τις διαθέσιμες μεθόδους, αυτή που υπερτερεί στην αντιμετώπιση κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεση με χειρουργικό laser CO2.

5 λόγοι για τους οποίους η θεραπεία με Laser CO2 είναι η καταλληλότερη:

1. Με μια μόνο συνεδρία εξαλείφονται όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα τη δεδομένη στιγμή.
2. Εντοπισμένη θεραπεία, δεν επηρεάζει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
3. Χωρίς επιπλοκές.
4. Γρήγορη ανάπλαση της περιοχής.
5. Δεν αφήνει ουλές ή σημάδια.

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος στοχεύει τη δέσμη του laser CO2 απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες. Επίσης, λόγω της εκρίζωσης των κονδυλωμάτων μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος υποτροπής τους. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με laser CO2 είναι χωρίς πόνο, δεν έχει χρόνο αποθεραπείας, δεν αφήνει ουλές και έχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι μια αναίμακτη μέθοδος, όπου η δέσμη του laser διοξειδίου του άνθρακα στοχεύει ακριβώς στο σημείο στο οποίο υπάρχει η βλάβη και την καταστρέφει. Σε μια μόνο συνεδρία είναι εφικτό να εκριζωθούν όλες οι υπάρχουσες βλάβες, (δεν ανιχνεύονται αρχόμενες βλάβες) κατόπιν τοπικής αναισθησίας. Η εξάχνωση των κονδυλωμάτων με Laser CO2 υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων λόγω μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου και καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, η δέσμη του Laser μπορεί να περάσει μέσω κολποσκοπίου. Με αυτή την τεχνολογία η χειρουργική προσέγγιση είναι απόλυτα ακριβής ενώ ανακαλύπτονται και εξαχνώνονται και μικρότερες σε μέγεθος αλλοιώσεις, που θα πέρναγαν απαρατήρητες στην κλινική επισκόπηση. Η χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα μέσω του κολποσκοπίου συνίσταται ως εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα κόλπου, τραχήλου, ουρήθρας και πρωκτικού σωλήνα.

Να σημειωθεί πως ο ιός HPV παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποια στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση.

Μετά τη θεραπεία, χρειάζονται λίγες ημέρες για την επούλωση και για τον πρώτο μήνα καλό είναι να ακολουθηθούν τα παρακάτω:

– Η αποφυγή της σεξουαλική επαφής.
– Η χρήση βαμβακερών εσωρούχων.
– Η αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή.
– Η αποφυγή χρήσης σφουγγαριού ή πετσέτας κοινής με τον ερωτικό σύντροφο.
– Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει παρακολούθηση, όπου μετά από 20 μέρες από τη θεραπεία ο δερματολόγος επανεξετάζει την περιοχή.

Ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, και καθώς υπάρχει κίνδυνος για θυγατρικές βλάβες πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (συνίσταται ανά μήνα) τον δερματολόγο, έως ότου διαπιστωθεί η πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα koolnews.gr  http://www.koolnews.gr/ygeia/877594-antimetwpiste-ta-kondylwmata-me-thn-pio-grhgorh-therapeia/