αντιμετωπιση ενεργης ακμης

Τρόποι αντιμετώπισης της ενεργής ακμής

Υποφέρετε από ακμή; Έχουμε όλες τις απαντήσεις στην αντιμετώπιση της ενεργής ακμής.

Είστε έφηβος και δεν αντέχετε πλέον να βλέπετε το δέρμα σας σε αυτή την κατάσταση. Είστε γυναίκα 30 ετών και δεν έχετε καταλάβει πως ο ερεθισμός και τα σπυράκια στο πρόσωπό σας είναι τελικά ένδειξη ακμής. Είστε άνδρας και πονάτε όταν ακουμπάει το πουκάμισο στην πλάτη σας ακουμπά στις ανοιχτές αλλά και κλειστές κύστες.

Ανήκετε σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που δυστυχώς προσπαθούν – συχνά ανεπιτυχώς –  να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργής ακμής.

Η ακμή είναι μια πάθηση της οποίας η σοβαρότητα έχει διάφορες διακυμάνσεις και είναι πλέον αποδεδειγμένο πως δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στην εφηβεία. Σαφώς και εκδηλώνεται πολύ συχνότερα σε πολύ νεαρά άτομα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιαδήποτε ηλικία. Προτιμά σημεία του σώματος με αυξημένη λιπαρότητα, δηλαδή το πρόσωπο, τον θώρακα και την πλάτη. Η δυσφορία που προκαλεί δημιουργεί αρνητική ψυχολογία και έλλειψη αυτοπεποίθησης είτε σε ενήλικες είτε σε εφήβους. Η υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων προκαλεί αύξηση στο σμήγμα, και το προπιονικό βακτήριο της ακμής οξύνει την φλεγμονή. Στην επιμονή της ύπαρξης της ακμής πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλες συνιστώσες: τον τύπο του δέρματος, την κληρονομική προδιάθεση, τυχόν ορμονική ανισορροπία, ενώ μερίδιο ευθύνης στην δυσκολία αντιμετώπισής της έχουν και παράγοντες όπως το έντονο άγχος, ο μεταβολισμός, το κάπνισμα και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σε πρώτο στάδιο ο δερματολόγος οφείλει να καθορίσει τον τύπο της ακμής και σε δεύτερο στάδιο να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και χρόνο.

  1. Φαγεσωρική: Παρουσιάζονται φαγέσωρες, οι οποίοι είναι ανοιχτοί (μαύρα στίγματα από κερατίνη, σμήγμα, τμήμα τριχών), ή κλειστοί (κεράτινα λευκά στίγματα). Αυτή η μορφή είναι η πιο ήπια, και δεν προκαλεί φλεγμονή.

 

  1. Βλατιδοφλυκταινώδης: Εμφανίζονται βλατίδες (έντονα κόκκινα στίγματα) και φλύκταινες (κόκκινα σπυράκια με πύον). Αυτός ο τύπος θεωρείται μέτρια μορφή, αλλά επειδή προκαλεί μια μικρή φλεγμονή στην επιδερμίδα τείνει να δημιουργήσει έξαρση της μόλυνσης.

 

  1. Βλατιδοοζώδης: Εδώ η κατάσταση είναι αρκετά πιο σοβαρή. Παρατηρούνται πολύ περισσότερες βλατίδες και οζίδια (σπυράκια με κύστες ενδοδερμικά τα οποία πονάνε). Η φλεγμονή είναι έντονη, και μπορεί να προσβάλλει εκτός από το πρόσωπο, πολλά άλλα σημεία του σώματος. Σε περίπτωση μη έγκαιρης θεραπείας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατραπεί σε κυστική.

 

  1. Κυστική: Αυτή είναι η πιο σοβαρή και βαριά μορφή ακμής, που αν δεν θεραπευτεί αφήνει σημάδια. Εμφανίζονται κύστες, δηλαδή μεγάλα σπυράκια τα οποία είναι εσωτερικά του δέρματος και πολύ πιο έντονα από τα οζίδια. Υπάρχει έντονη φλεγμονή και ερεθισμός της επιδερμίδας, ενώ μολύνει από το μέτωπο, την περιοχή γύρω από το στόμα έως την πλάτη και το στήθος. Ένα μικρόβιο, το προπιονικό βακτήριο της ακμής είναι ο κύριος υπαίτιος της κυστικής ακμής.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία στην αντιμετώπιση της ενεργής ακμής;

Ανάλογα με την κλινική εικόνα της ακμής και εφόσον έχει καθοριστεί η μορφή της, τότε ο δερματολόγος προχωρά σε πλάνο θεραπείας. Το αν η θεραπεία θα είναι επιτυχημένη εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, και από την σωστή διάγνωση του τύπου της ακμής. Είναι σημαντικό η ακμή να θεραπευτεί έγκαιρα, για να προληφθεί η εμφάνιση ουλών.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες, οι περισσότερες των οποίων περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα με χάπια, δερμοαπόξεση με διαμάντι και χημικά peelings.

αντιμετώπιση της ενεργής ακμής

 Αντιμετώπιση της ενεργής ακμής με Laser Er:Glass Aramis

Το laser Aramis εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και καταστέλλει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Μειώνει το μέγεθος των αδένων και ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος, χωρίς πόνο και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ταυτόχρονα, εξαφανίζει τα βακτήρια προκαλώντας αποστείρωση των πόρων και κατ’ επέκταση βελτιώνει τις βλάβες. Επίσης, ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου, και έτσι οι ουλές επουλώνονται γρήγορα αφήνοντας ελάχιστα σημάδια.

Το laser ακμής εφαρμόζει τεχνολογία με τριπλή δράση: Στοχεύει στα διεσταλμένα τριχοειδή περιορίζοντας την φλεγμονή χωρίς να τραυματίζει, εξαλείφει τα βακτήρια και μειώνει το σμήγμα. Με απλά λόγια, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τη ρίζα του.

Η θεραπεία ακμής με λέιζερ Aramis είναι η πρώτη θεραπεία στην αντιμετώπιση της ενεργής ακμής χωρίς φάρμακα, η οποία φέρει την έγκριση του FDA.

Η επιδερμίδα αποκτά νεότερη και φρέσκια όψη, οι απαλές ρυτίδες και οι μεγάλοι πόροι μειώνονται αισθητά. Είναι μια θεραπεία κατάλληλη για όλους τους τύπους  ακμής. Μετά από μακροχρόνιες ιατρικές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως παρατηρούνται μόνιμα αποτελέσματα χωρίς καμία επιβάρυνση του οργανισμού. Στο ιατρικό κέντρο MC Medical Center έχουν ακολουθήσει τη θεραπεία πάνω από 500 ασθενείς  με πλήρως επιτυχημένο αποτέλεσμα. Το δέρμα επανέρχεται στη φυσιολογική του μορφή, χωρίς σημάδια, και το κυριότερο χωρίς να υπάρχουν υποτροπές.

Ο αριθμός των συνεδριών που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το στάδιο και τον τύπο της ακμής. Για να έχει κανείς μια πρώτη εικόνα, σε ασθενείς με ενεργή ακμή,  το ιατρικό πρωτόκολλο συνήθως ορίζει μία επίσκεψη ανά εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Με σύνολο οκτώ (8) συνεδριών, η ακμή καταπολεμείται δραστικά. Μετά από κάθε επίσκεψη, έχει παρατηρηθεί μείωση περίπου 20-25% των  ενεργών βλαβών.

Σημαντικό είναι πως οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και σε μαυρισμένες επιδερμίδες, καθώς η θεραπεία δεν επηρεάζει τη μελανίνη. Η επιδερμίδα προστατεύεται απόλυτα καθώς η ακτίνα του λέιζερ επηρεάζει μόνο τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα άνετη, χωρίς πόνο, χωρίς παρενέργειες και δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Συνδυαστικά με το πλάνο θεραπειών του laser, σχεδιάζεται μια συμπληρωματική αγωγή περιποίησης της επιδερμίδας κατ’ οίκον  με εξειδικευμένα δερμοκαλλυντικά έτσι ώστε να υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Μην καθυστερείτε άλλο την αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος: Το εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας με laser είναι η λύση στην αντιμετώπιση της ενεργής ακμής. Ξεχάστε τις θεραπείες που υπόσχονται πολλά αλλά προσφέρουν λίγα και επενδύστε στην τεχνολογία που εξασφαλίζει  η σύγχρονη ιατρική.