Ολοκληρωμένο Πλάνο Αντιμετώπισης της Ακμής με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή

rosacea-highlight-treatment

Ολοκληρωμένη Διάγνωση Αιτιών που προκαλούν την Ακμή

acne-treatment-highlight-dermalux

Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής

acne-treatment-highlight-personalized

Εξατομικευμένο Πλάνο Θεραπείας κατόπιν Λεπτομερειακής Εξέτασης

acne-treatment-highlight-treatments

Πλήθος Θεραπευτικών Επιλογών – Κορυφαία Ιατρική Τεχνολογία

acne-treatment-highlight-clean-face

Αποκτήστε Καθαρό, Λείο, Δέρμα που πλησιάζει το δέρμα που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ Ακμή

acne-treatment-highlight-laser

Διόρθωση Ουλών Ακμής με Υπερπαλμικό Laser

Πριν & ΜετάΑκμή Ενηλίκων

Η ακμή ενηλίκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που η βαρύτητά του ποικίλλει και δεν αποτελεί αποκλειστικά χαρακτηριστικό της εφηβείας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις μικρές ηλικίες αλλά μπορεί για πρώτη φορά να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και μέχρι τα 40, ή και μετά τα 40: η ονομαζόμενη ενήλικη ακμή. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στο άνω μέρος του θώρακα και στην πλάτη. Προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, τόσο στα νεαρά άτομα αλλά και στους ενήλικες και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Η νόσος της ακμής οφείλεται στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, και στο προπιονικό βακτήριο της ακμής που δημιουργεί τοπική φλεγμονή. Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα της ακμής δύσκολα θεραπεύεται ολοκληρωτικά. Στην ύπαρξή της συναινούν παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος, η κληρονομικότητα, η ορμονική ανισορροπία, ενώ πιθανολογούνται και άλλοι όπως είναι το άγχος, το κάπνισμα, η χλωρίδα του εντέρου και ο μεταβολισμός.

Κυριότεροι τύποι ακμής:

Φαγεσωρική: Χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγεσώρων, οι οποίοι μπορεί να είτε «ανοικτοί» (μαύρα κεράτινα στίγματα που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων), είτε «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα). Είναι η πιο ήπια μορφή ακμής, χωρίς φλεγμονή στο δέρμα.

Βλατιδοφλυκταινώδης: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων (στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα) ή φλυκταινών (κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον). Είναι ακμή μέτριας μορφής, και υπάρχει μια μικρή φλεγμονή στο δέρμα, υποδηλώνοντας έξαρση της μόλυνσης.

Βλατιδοοζώδης: Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό περισσότερων βλατίδων και οζιδίων (σπυράκια κάτω από το δέρμα με όγκο, τα οποία συνήθως προκαλούν πόνο. Η φλεγμονή είναι μεγαλύτερη, και προσβάλλει εκτός από το πρόσωπο, την πλάτη και άλλα σημεία του σώματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κυστική.

Κυστική: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση κύστεων, οι οποίες είναι σπυράκια μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με τα οζίδια και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο και γύρω από το στόμα), τη ράχη και το στήθος. Είναι η πιο βαριά και επώδυνη μορφή της ακμής. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αφήνει σημάδια. Η φλεγμονή οφείλεται κυρίως σε ένα μικρόβιο, το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν με το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.

Για να δοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εξετάζονται όλοι οι παράμετροι όπως στρες, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, ορμονολογικές διαταραχές και κληρονομικότητα, και ο δερματολόγος αφού λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται προχωρά στο πλάνο της θεραπείας.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα καθορίζεται η διαβάθμιση στην βαρύτητα της ακμής, και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Να σημειωθεί πως η έγκαιρη θεραπεία για την ακμή ενηλίκων είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι γονείς παιδιών που εμφανίζουν ακμή, ειδικά εάν και οι ίδιοι έχουν ιστορικό ακμής μέτριας έως βαριάς μορφής.
Στην ενήλικη ακμή, κυρίως γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες ταλαιπωρούνται, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει επιλυθεί το ορμονολογικό αίτιο. Επίσης η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προκαλεί την καλλυντική ακμή. Η ακμή ενηλίκων προκαλείται από τις ίδιες αιτίες όπως και στους εφήβους: αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και φλεγμονή. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και ορμονικοί παράγοντες. Άλλες πιθανές αιτίες για την ακμή ενηλίκων είναι η χρήση ακατάλληλων αντιηλιακών ή η λήψη φαρμάκων που έχουν δερματικές παρενέργειες.
Αν η ακμή επιμένει, τότε πιθανότατα υπάρχει χρόνια λανθασμένη χρήση καλλυντικών, κάποιος ορμονικός παράγοντας δεν έχει ισορροπήσει, ή και οι δύο συνθήκες αλληλοεπιδρούν προκαλώντας το πρόβλημα.
Στις περιπτώσεις της ενήλικης ακμής, ο δερματολόγος αφού σας εξετάσει και λάβει το ιατρικό ιστορικό ενδεχομένως να προσθέσει κάποια φαρμακευτική αγωγή τοπικά ή με χάπια έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Το ιατρικό κέντρο MC Center προσφέρει μια θεραπεία που απευθύνεται αποκλειστικά σε δέρματα με ακμή, τάσεις ακμής ή έντονης λιπαρότητας. Η θεραπεία συνδυάζει τα οφέλη του laser ακμής με την αποτελεσματικότητα των peelings.

Θεραπεία με Laser

Η εφαρμογή του laser  δίνει μια καταλυτική λύση στο πρόβλημα της ακμής.

Η δέσμη φωτός του Laser διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και στοχεύει το σμηγματογόνο αδένα.

Η θερμική του δράση στην συνέχεια μειώνει το μέγεθος του αδένα και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος.

Παράλληλα, εξουδετερώνει τα βακτήρια αποστειρώνοντας έτσι τους πόρους και επιφέροντας σημαντική βελτίωση στις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται καλύτερη επούλωση των ουλών καθώς ενεργοποιείται η παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Το laser ακμής έχει τριπλή δράση: Δρα στα διεσταλμένα τριχοειδή περιορίζοντας την φλεγμονή, έχει βακτηριοκτόνο δράση, και μειώνει την έκκριση σμήγματος.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά ακόμα και μετά την πρώτη εφαρμογή, ενώ το προτεινόμενο πλάνο θεραπειών καθορίζεται από τον δερματολόγο σύμφωνα με τις ανάγκες του δέρματος.

Ακμή Ενηλίκων: Θεραπεία με Peels

Με τα πιο αγνά και ασφαλή, από περιβαλλοντικής πλευράς, συστατικά υψηλής ποιότητας, η ιατρική ομάδα του MC Center έχει δημιουργήσει συνθέσεις ιατρικών προδιαγραφών, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σε κλινικό περιβάλλον για να διαπιστωθεί ότι προσφέρουν στην επιδερμίδα όλα όσα χρειάζεται. Ακολουθώντας αυστηρό πρωτόκολλο θεραπείας, ο δερματολόγος εξατομικεύει το χημικό peeling στις ανάγκες του κάθε δέρματος.

Στόχος της θεραπείας είναι να εξαλείψει την ακμή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αποφεύγοντας την φαρμακευτική αγωγή η οποία συχνά προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό.

Η θεραπεία για την ακμή ενηλίκων δεν προκαλεί φωτοευαισθησία, ούτε ερεθισμό στο δέρμα, και έτσι μετά την συνεδρία επιστρέφει κανείς στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς καμία ενόχληση. Ο δερματολόγος θα επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό εφόσον έχει προηγηθεί κλινική εκτίμηση από τις παρακάτω τρεις θεραπείες:

 • Για δέρματα με λιπαρότητα, τάσεις ακμής (Ακμή τύπου 1 & 2).

Ρυθμίζει τη λιπαρότητα, την τάση για ακμή εξισορροπώντας το PH του δέρματος.
Το μείγμα από οξέα φρούτων AHA και BHA με αντιφλεγμονώδεις παράγοντες αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακμή τύπου 1 & 2.

( Συστατικά: Salicylic acid, Glycolic acid )

Το πίλινγκ επιτυγχάνει την εξισορρόπηση του PH του δέρματος, την ρύθμιση της λιπαρότητας, την ελάττωση των υπερεκκρίσεων των σμηγματογόνων αδένων και την σμίκρυνση των πόρων. Παράλληλα αναπλάθει το δέρμα και ανακουφίζει από τα σημάδια ακμής, τις κοκκινίλες και τα σπυράκια.

Η θεραπεία είναι ιδανική για άτομα στην εφηβεία, άτομα που ταλαιπωρούνται από ακμή ήπιας μορφής και για άτομα με μαύρα στίγματα και λιπαρή επιδερμίδα. Προσφέρει συγχρόνως σύσφιξη, καθώς η βάση του πίλινγκ είναι η οργανική aloe vera και συνδυασμός πεπτιδίων. Αυτό το ισχυρό μείγμα άλφα και βήτα υδροξυοξέων, το οποίο συνδυάζεται με βλαστοκύτταρα πασχαλιάς, μειώνει τις βλάβες και περιορίζει τις σκούρες κηλίδες μετά την εμφάνιση της ακμής.

Ο δερματολόγος με την εφαρμογή του peel στοχεύει στον βαθύ καθαρισμό του θύλακα των τριχών, εκεί δηλαδή όπου παγιδεύεται η σκόνη, η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τα σπυράκια.
Το προτεινόμενο πλάνο εφαρμογής είναι συνολικά 6-8 θεραπείες. (Η κάθε θεραπεία πραγματοποιείται ανά 1 εβδομάδα.)

 • Για δέρματα με βλατιδοοζώδη ή κυστική ακμή (τύπου 3 & τύπου 4)

Αυτή η ισχυρή θεραπεία σαλικυλικού οξέος χωρίς προσμίξεις καταπολεμά και βελτιώνει γρήγορα και αποτελεσματικά την ακμή μέτριας/σοβαρής μορφής.

( Συστατικό: Salicylic acid )

To peeling εξατομικεύεται στις ανάγκες του ατόμου, εφαρμόζεται μόνο από δερματολόγο, και περιλαμβάνει 3 στάδια: καθαρισμό, θεραπεία και αποθεραπεία. Το σαλικυλικό οξύ είναι ιδανικό για την περίπτωση της ακμής καθώς αρχικά προωθεί την επιφανειακή απολέπιση της επιδερμίδας και στη συνέχεια εισέρχεται στους θύλακες και πραγματοποιεί εκεί ήπια, βαθύτερη απολέπιση απομακρύνοντας το πύο και τους μαύρους πόρους.

Το ποσοστό του σαλικυλικού οξέος είναι προκαθορισμένο και κλινικά ελεγμένο ώστε να μην τραυματίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου με ακμή. Στην συνέχεια εφαρμόζεται μία μάσκα με ειδικά ένζυμα και φυτικά βότανα που καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα από τις βλάβες της ακμής, μειώνοντας την ένταση της φλεγμονής στην περιοχή. Λίγο προτού ολοκληρωθεί η θεραπεία απλώνεται στο δέρμα ένας ορός με βιταμίνη Α για να απαλύνει την ερυθρότητα και να φωτίσει το δέρμα.

Στις περιπτώσεις ενεργής ακμής, προτείνεται πλάνο 6-8 θεραπειών. ( Μια θεραπεία ανά εβδομάδα.)

 • Για δέρματα με επίμονη κυστική ακμή (ακμή τύπου 4)

Πρόκειται για την εξελιγμένη φόρμουλα Jessner που είναι ιδιαίτερα ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις επίμονης κυστικής ακμής.

( Συστατικά: Salicylic acid, Lactic Acid, Peptides, Retinol )

Το συγκεκριμένο peeling αποτελεί μία σύνθετη, τριπλή θεραπεία που περιέχει υψηλές δόσεις από φυτικά βλαστοκύτταρα, ρετινόλη, πεπτίδια, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών παραγόντων.
Τα δυο κύρια συστατικά του peel που αποδεδειγμένα δρουν με εξαιρετική επιτυχία ενάντια στην ακμή είναι τα πεπτίδια και η ρετινόλη:

Τα πεπτίδια είναι μία μορφή πρωτεΐνης που βοηθούν στη διέγερση της ανάπτυξης νέων κυττάρων και της επούλωσης των κυττάρων του δέρματος. Βοηθούν στην απορρόφηση της περιττής λιπαρότητας του προσώπου και αντιμετωπίζουν δραστικά την ακμή. Επίσης αφαιρούν τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές και ενισχύουν τη φρεσκάδα του προσώπου.

Η ρετινόλη είναι μια φυσική μορφή της βιταμίνης Α, βελτιώνει την παροχή αίματος στο δέρμα και κάνει τον κύκλο εργασιών των νεκρών κυττάρων του δέρματος να λειτουργεί πιο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται η γήρανση και συγχρόνως η επίμονη ακμή εξαφανίζεται.
Στην αντιμετώπιση της επίμονης κυστικής ακμής προτείνεται πλάνο 4-6 θεραπειών. (1 θεραπεία ανά 15 ημέρες.)

Η κάθε θεραπεία είναι απολύτως εξατομικευμένη στον τύπο δέρματός σας και στο βαθμό της ακμής που αντιμετωπίζετε. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα σας, ενώ μετά το τέλος του κύκλου των θεραπειών ο δερματολόγος θα σας προτείνει ειδικά προϊόντα ενυδάτωσης & περιποίησης τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα.

Η μη επεμβατική εφαρμογή του laser και του peeling, συνδυάζει διαφορετικές δράσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της ακμής.

Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του laser μαζί με την εξισορρόπηση του PH που προσφέρει το peeling συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρότητας του δέρματος και απομακρύνουν τις βλάβες χωρίς σημάδια ή ουλές.

 

Ακμή Ενηλίκων: Φωτοθεραπεία (Με ή Χωρίς Φάρμακα)

Με τη Δύναμη του Φωτός – Από την 1η Συνεδρία, το Dermalux Tri-Wave MD ενεργοποιεί αμέσως τους Αυξητικούς παράγοντες του Δέρματος.

Το Dermalux Tri-Wave MD είναι μια πρωτοποριακή, κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία που αναζωογονεί το δέρμα με μη επεμβατικό φως, επιταχύνοντας της ανανέωση των κυττάρων και την υγεία του δέρματος, θεραπεύοντας έτσι την ακμή!

Κλινικά Αποδεδειγμένη Αποτελεσματικότητα

Το Dermalux Tri-Wave MD σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες, δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Αντίθετα, είναι ευεργετικό και ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του δέρματος. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος και δεν απαιτεί καθόλου χρόνο ανάρρωσης. Επιστρέφετε αμέσως στις δραστηριότητές σας.

ΤΑ 3 ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΜΗΚΗ ΦΩΤΟΣ ΤΟΥ DERMALUX TRI-WAVE MD

Dermalux Tri-Wave MD: Μπλε φως

 • Έχει φυσική αντιμικροβιακή και αντί-ακνεϊκή δράση χωρίς να μπορούν τα μικρόβια να αναπτύξουν αντοχή, σε αντίθεση με τη χρήση αντιβιοτικών σε κρέμες ή χάπια
 • Βελτιώνει την υφή και εξομαλύνει τις μελαγχρωματικές ατέλειες (μέλασμα, μεταφλεγμονώδεις κηλίδες ακμής κ.λ.π.)
 • Κάνει σμηγματορύθμιση
 • Βελτιώνει την καθαρότητα του δέρματος
 • Εχει αντιφλεγμονώδη δράση

Dermalux Tri-Wave MD: Κόκκινο φως

 • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
 • Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
 • Αυξάνει τη ζωτική ενυδάτωση
 • Απαλύνει την υφή του δέρματος ομοιόμορφα
 • Αναζωογονεί και αποκαθιστά την Λάμψη

Dermalux Tri-Wave MD: Near Infrared Light

 • Προηγμένη αναζωογόνηση δέρματος
 • Καταπραΰνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό
 • Μειώνει την χρωματισμό του δέρματος
 • Ενισχύει την υγεία του δέρματος
 • Ιδανικό για τα πιο ευαίσθητα δέρματα

Dermalux Tri-Wave MD: Tri-Wave Therapy

 • Η θεραπεία Dermalux Tri-Wave MD παράγει μοναδικά μήκη κύματος, προσαρμοσμένα και κατάλληλα για το δικά σας δέρμα.Ο δερματολόγος θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.
dermalux-2

Βιβλιογραφία:

 1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
 2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
 3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
 4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER