είσφρυση όνυχος

Η Ονυχοκρύπτωση ή είσφρυση όνυχος (onychocryptosis) είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση. Ο όνυχας διαπερνά το δέρμα των δαχτύλων και συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί μόλυνση, με πύον και σε κάποιες περιπτώσεις με αιμορραγία.

Υπάρχουν πολλοί γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ονυχοκρύπτωσης όπως η στάση του σώματος, ο τρόπος βαδίσματος ή μια δυσμορφία του ποδιού που μπορεί να είναι ένας απλός κάλος μέχρι σφυροδακτυλία ή υπερπρηνισμός. Επίσης, είναι πιθανό εκ γενετής τα νύχια να παρουσιάζουν μια αυξημένη κυρτότητα/ αγκύλωση και όταν αναπτύσσονται να εισχωρούν στο δέρμα.

Επιπρόσθετα, καθημερινές συνήθειες όπως φορώντας στενά υποδήματα και κάλτσες ωθούν το νύχι να εισχωρήσει στο δέρμα. Η αυξημένη εφίδρωση αντίστοιχα μαλακώνει την επιδερμίδα και την κάνει εύκολη για εισχώρηση του όνυχα. Η ευθραυστότητα των νυχιών ή αν έχουν κοπεί ακατάλληλα εξίσου μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα της ονυχοκρύπτωσης.

Αθλητές, παιδιά αλλά και άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση στα πόδια, που χρησιμοποιούν στενά υποδήματα, ή που κόβουν τα νύχια τους πολύ κοντά και βαθιά είναι επιρρεπείς για να παρουσιάσουν το πρόβλημα.

Η καθημερινότητα γίνεται δυσχερής, καθώς ο πόνος περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητες.

Η ονυχοκρύπτωση περνάει από τρία στάδια, όπου στην αρχή παρουσιάζει ήπιο οίδημα, ερυθρότητα και πόνο, κατόπιν τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και συνοδεύονται από πύον. Στη χειρότερη μορφή της, σχηματίζει κοκκιώδη ιστό στο παρωνύχιο.

Είσφρυση Όνυχος: Θεραπεία

Η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της ονυχοκρύπτωσης.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που λαμβάνουν στεροειδή ή αντιπηκτικά όπως και άτομα με πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος στα πόδια πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν σε δερματολόγο όταν εμφανίσουν και την παραμικρή ενόχληση που συνδέεται με είσφρυση όνυχα, καθώς χρήζει ιατρικής θεραπείας με παρακολούθηση για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Στο πρώτο στάδιο, χορηγούνται τοπικά αντισηπτικά και αντιβίωση που καλύπτει τους Gram-θετικούς μικροοργανισμούς και αγωγή κατ’ οίκο.

Αν υπάρχει μια απλή είσφρυση χωρίς υπερτροφικό ιστό, οίδημα και πόνο, ο δερματολόγος αφαιρεί προσεκτικά μόνο το μέρος του όνυχα που εισχωρεί στο δέρμα.

Αν όμως το νύχι εισχωρεί αρκετά στο δέρμα και διαπιστώνεται αυξημένος πόνος, τότε πριν την αφαίρεση γίνεται τοπική αναισθησία στο δάχτυλο του ποδιού. Στην περίπτωση μόλυνσης, δίδεται επιπρόσθετα και αντιβιοτική θεραπεία.

Ανάλογα με την σοβαρότητα της βλάβης, είτε αφαιρείται μόνο η μήτρα, είτε τμήμα είτε όλο το νύχι, και το μέρος του δέρματος το οποίο έχει μολυνθεί. Η φλεγμονή πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή αποκατάσταση.

Με τοπική αναισθησία, η αφαίρεση γίνεται με χειρουργική εκτομή ή με τη χρήση laser CO2. Το προσβεβλημένο νύχι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρο, ή μέρος αυτού ή συνδυαστικά με αφαίρεση της μήτρας και του κοκκιώδους ιστού.

Η επίπονη κατάσταση που δημιουργείται από την είσφρυση όνυχος στο δάκτυλο του ποδιού αντιμετωπίζεται άμεσα, ανώδυνα, χωρίς μεγάλο χρόνο αποθεραπείας.

Πρόληψη

Εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, υπάρχουν περιστατικά ονυχοκρύπτωσης τα οποία οφείλονται σε λανθασμένες καθημερινές συνήθειες.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες που αν τηρηθούν μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα παρουσίασης του προβλήματος:

  • Τα υποδήματα να είναι άνετα στην περιοχή των δαχτύλων.
  • Τα πόδια να διατηρούνται στεγνά και καθαρά.
  • Το κόψιμο των νυχιών να γίνεται με προσοχή και με καθαρά εργαλεία, κατά προτίμηση νυχοκόπτη.
  • Η αποφυγή κοψίματος νυχιών πολύ κοντά στο δέρμα, και αποφυγή κοψίματος των γωνιών που εφάπτονται με το δέρμα.
  • Πριν το κόψιμο των νυχιών, αν είναι πολύ σκληρά, το ζεστό νερό τα μαλακώνει για να αποφευχθούν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του κοψίματος.
  • Η τακτική περιποίηση των άκρων και παρακολούθηση αν τυχόν υπάρξει η παραμικρή ενόχληση προτού επιδεινωθεί το πρόβλημα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Βιβλιογραφία:

  1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER