Η πιο ενοχλητική δερματική πάθηση τόσο για εφήβους και ενήλικες είναι η ενεργή ακμή. Η εμφάνισή της προκαλείται από πληθώρα παραγόντων, και έχει διαπιστωθεί πλέον πως ο συνδυασμός εξωγενών συνθηκών και η γονιδιακή προδιάθεση καθορίζουν σημαντικά τις περιόδους έξαρσής της.
Πάνω από το 80% των ανθρώπων είτε έχουν περάσει ακμή είτε υποφέρουν ακόμα από αυτή. Αν σκέφτεστε πως η ακμή παρουσιάζεται μόνο σε εφήβους, απλά έχετε λάθος άποψη. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και σε βρέφη, και φυσικά δεν διαχωρίζει άνδρες από γυναίκες.
Τα άτομα με πολύ λιπαρό δέρμα είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν, καθώς η ακμή «ζει» με τη λιπαρότητα. Οι σμηματογόνοι αδένες της επιδερμίδας εκκρίνουν ουσίες που τη θρέφουν, ενώ η μη έγκαιρη προσοχή στο πρόβλημα την επιδεινώνει.
Τα πάντα γύρω από την ενεργή ακμή
Η χρόνια αυτή φλεγμονή προκαλεί δυσφορία διότι επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση και πολύ συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο. Άλλα σημεία του σώματος που επηρεάζονται είναι η πλάτη, αλλά και ο θώρακας. Κυρίως επικεντρώνεται στον κορμό και όχι στα άκρα.
Τα άτομα με λιπαρό δέρμα έχουν αυξημένη σμηγματόρροια, ανισορροπία στα ανδρογόνα και διαταραχή της παραγωγής κερατίνης, συνθήκες που προκαλούν απόφραξη των τριχοσμηγματογόνων πόρων. Το αποτέλεσμα: ο σχηματισμός φαγεσώρων ανοιχτών ή κλειστών, δηλαδή στην καθομιλουμένη τα αντιαισθητικά σπυράκια. Προσθέστε και τα μικρόβια που εύκολα εισχωρούν και καταλαβαίνετε πως ένας απλός θύλακας ερεθίζεται περισσότερο, συλλέγει πύον κα φυσικά πονάει.
Μια ακόμα παρενέργεια της ακμής είναι η δυσφορία λόγω πόνου. Παράγοντας περισσότερο σμήγμα λόγω των ανδρογόνων που διεγείρουν αρνητικά τους σμηγματογόνους αδένες και έχοντας ενεργή τη φλεγμονή στον οργανισμό, έχει ως επακόλουθο το σχηματισμό βλαβών όπως κύστες, βλατίδες και φλύκταινες οι οποίες δυστυχώς πονάνε.
Η ακμή έχει πολλούς τύπους οι οποίοι καθορίζονται από τον δερματολόγο που θα διαγνώσει τα αίτια, με κλινική αλλά και αιματολογική εξέταση. Το λεγόμενο «προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής» είναι ένα μικρόβιο το οποίο μπορεί να εντοπιστεί, και σε συνδυασμό με την εκάστοτε ορμονική διαταραχή να επιδεινώσει σημαντικά τη φλεγμονή.
Η ακμή επίσης με τη χρήση μη κατάλληλων καλλυντικών, περιβαλλοντικών συνθηκών όπως υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα και βέβαια μην ξεχνάμε την εξαιρετικά σημαντική επίδραση που έχουν ψυχολογικοί παράγοντες και κυρίως το άγχος.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, και διαχωρίζονται κυρίως σε κοινή, φαγεσωρική, βλατιδώδη, φλυκταινώδη, κυστική. Αντίστοιχα σε σχέση με την πρωτογενή αιτία εμφάνισής της, διακρίνονται σε βρεφική, κλινική, ενήλικη, τροπική, αλλά και από καλλυντικά κ.ο.κ.
Ενεργή Ακμή: Ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται
Εκτός από την εκάστοτε αγωγή που θα δώσει ο δερματολόγος, είναι σημαντικό να προσέχουμε τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε αλλά και τη διατροφή, επιλέγοντας τροφές που βοηθούν στην εξάλειψη του άγχους αλλά και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.
Με απλά λόγια, αβοκάντο και πράσινα λαχανικά είναι συν, ενώ αποφεύγουμε αλλαντικά, έτοιμα σνακ και τηγανητά τα οποία έχουν πολλά συντηρητικά και ουσίες επιβαρυντικές για τον οργανισμό. Μην ξεχνάμε το νερό: Η θεραπεία κατά της ενεργής ακμής προκαλεί αφυδάτωση και πρέπει να φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό για να αποφύγουμε το ξεφλούδισμα και την ξηρότητα που έρχονται όταν πλέον η ενεργή ακμή ξεκινά να υποχωρεί.
Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα συστατικά των σαπουνιών και κρεμών τα οποία συχνά διαταράσσουν το PH της επιδερμίδας. Όταν πάσχουμε από ακμή μπορεί να προκαλείται ερεθισμός και ερυθρότητα που επιβαρύνονται από τη λανθασμένη χρήση καλλυντικών προϊόντων.
Υπάρχουν φαρμακευτικά καλλυντικά που απευθύνονται ειδικά στο πρόβλημα, προστατεύουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής, πάντα βέβαια σε συνδυασμό με θεραπεία.
Καλό είναι να αποφύγετε την φαρμακευτική αγωγή με χάπια, καθώς προκαλεί ποικίλα προβλήματα και παρενέργειες στον οργανισμό, γι’ αυτό και η σύγχρονη τάση θεραπείας είναι με εξειδικευμένο laser κατά της ακμής.
Σε δεύτερο στάδιο, εφόσον έχει καταπολεμηθεί η ακμή, συχνά παραμένουν κατάλοιπα: Οι ουλές, μικρότερα σημάδια τα οποία χαρακτηρίζονται ιατρικώς ως δευτερογενείς βλάβες. Αν βρίσκονται στον κορμό δεν προκαλούν αισθητικό πρόβλημα, όμως στο πρόσωπο αν είναι έντονες και σε μεγάλη έκταση δημιουργούν δυσφορία και εκνευρισμό. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τρόπος αντιμετώπισής της, και εν γένει δεν μπορούν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά. Μπορούν όμως να «μαλακώσουν» και να γίνουν πιο απαλές και ανεπαίσθητες στην όψη με το laser ακμής.
Η ενεργή ακμή είναι μια φλεγμονή που μπορεί να καταπολεμηθεί με την βοήθεια ιατρικής θεραπείας, όμως αντίστοιχα αν ακολουθούμε κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά μας και την υγιεινή σίγουρα συμβάλλουν στην μακροχρόνια αντιμετώπιση και τη διατήρηση της ακμής σε ύφεση.
Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα το μετανιώσετε, αλλά θα δείτε ακόμα πιο γρήγορα την ενεργή ακμή να υποχωρεί:
- Προσοχή στην καθαριότητα των χεριών και εν γένει του τι ακουμπάμε στο πρόσωπό μας.
Η χρήση του κινητού χωρίς hands free που ακουμπά στο μάγουλο και μετά είναι σε τσάντες ή τραπέζια μεταφέρει μικρόβια και βακτήρια που μολύνουν περαιτέρω τη φλεγμονή. Η σκόνη και η ρύπανση του περιβάλλοντος επιδεινώνουν την ενεργή ακμή. Άρα καθαρά χέρια και αποφεύγουμε να πειράζουμε την επιδερμίδα του προσώπου, ενώ την προστατεύουμε χρησιμοποιώντας ακουστικά και καθαρίζοντας επιμελώς το κινητό ή όποια άλλη συσκευή τηλεφώνου χρησιμοποιούμε. Το ασύρματο τηλέφωνο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. - Αποφεύγουμε προϊόντα με έλαια και τεχνητές ουσίες.
Τα προϊόντα περιποίησης για τα μαλλιά αλλά και το πρόσωπο που περιέχουν έλαια, σιλικόνη και άλλα συστατικά που φράζουν τους πόρους διεγείρουν ακόμα περισσότερο την ακμή. Οι άνδρες είναι λιγότερο επιρρεπείς από τις γυναίκες στην ακατάλληλη χρήση καλλυντικών όπως είναι εύκολα αντιληπτό. Η γυναίκα όμως έχει πληθώρα προϊόντων όπως μάσκαρα, μεικ απ, ρουζ αλλά βέβαια και τα προϊόντα ντεμακιγιάζ έχουν ουσίες που δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση. Επιλέξτε ήπια συστατικά, χωρίς οινόπνευμα και χαμηλό PH. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας κατευθύνει με βάση την ευαισθησία της επιδερμίδας σας έτσι ώστε να φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας. - Δεν πειράζουμε τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.
Αφαιρώντας το σμήγμα και πιστεύοντας πως έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση πιο γρήγορα είναι εντελώς λανθασμένη. Δημιουργείται εύκολα μόλυνση στις ανοιχτές πλέον πληγές διότι τα βακτήρια έχουν πρόσφορο έδαφος και τελικώς εισχωρούν βαθύτερα δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Απευθυνθείτε στο δερματολόγο για να αφαιρέσει τυχόν σμήγμα και να ανοίξει αν χρειαστεί κύστες, σε περιβάλλον αποστειρωμένο και ασφαλές από μικρόβια. - Πάντα χρησιμοποιούμε αντιηλιακή κρέμα όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υπάρχει μια λανθασμένη θεωρία πως το μαύρισμα, οι ακτίνες UV βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής διότι το καλοκαίρι όταν το δέρμα μαυρίζει τα σημάδια δεν είναι τόσο έντονα και το δέρμα ξηραίνεται. Μόλις όμως αρχίσει να φεύγει το μαύρισμα, οι σμηγματογόνοι αδένες ενεργοποιούνται ακόμα πιο πολύ. Υπάρχουν αντιηλιακά χωρίς λάδι τα οποία δεν προκαλούν λιπαρότητα και δεν φράζουν τους πόρους. - Φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία.
Το καθημερινό στρες, το άγχος δημιουργούν σωματικές δυσλειτουργίες και προβλήματα μέσα στα οποία –εφόσον έχουμε και την προδιάθεση της ακμής –είναι και η έξαρση της ακμής. Η εκτόνωση μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων, δημιουργικής απασχόλησης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική ή μαθημάτων σε κάποιο αντικείμενο ενδιαφέροντος αλλά και η ξεκούραση με καλό ύπνο βοηθούν εξαιρετικά.
Βάλτε στόχο να βοηθήσετε τον εαυτό σας να καταπολεμήσει την ενεργή ακμή ακολουθώντας πιστά την αγωγή που θα σας δοθεί, να είστε συνεπείς στα ραντεβού του δερματολόγου και αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας προς το καλύτερο. Από τη διατροφή έως την υγιεινή και καθαριότητα, από το να ξεκινήσετε yoga έως μαθήματα φιλοσοφίας και βέβαια, έχοντας υπομονή!
Η ακμή θέλει χρόνο για να αρχίσει να υποχωρεί, συνήθως η πρώτη διαφορά φαίνεται μετά από ένα ή και παραπάνω μήνα.