Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη τι πρέπει να γνωρίζεις

Κονδυλώματα και Εγκυμοσύνη: Είναι επικίνδυνο;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παγκοσμίως. Εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες από πολύ νεαρές ηλικίες, με δεδομένο πλέον πως η σεξουαλική ζωή ξεκινά πολύ νωρίς. Η ανησυχία και τα ερωτηματικά που προκύπτουν σε μια γυναίκα όταν μείνει έγκυος είναι απολύτως λογικά. Μπορεί λοιπόν ο ιός να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό; Σε πολυάριθμες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει αποδειχθεί ιατρικώς πως τα  κονδυλώματα δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Έγκυοι γυναίκες που εμφανίζουν κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της κύησης ή είχαν εμφανίσει στο παρελθόν, δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως ανησυχία για την υγεία του εμβρύου. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η φυσική άμυνα του οργανισμού της γυναίκας μειώνεται, καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση αν είχατε παλαιότερα κονδυλώματα και είστε φορέας, να εμφανιστούν εκ νέου.

θεραπεία κονδυλωμάτων στην εγκυμοσύνη

Αν μια  γυναίκα έχει ορατά κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προτείνεται ο τοκετός να γίνει με καισαρική τομή. Στόχος  είναι να προστατευτεί το βρέφος από τυχόν επαφή με ορατές βλάβες, για να μην διακινδυνεύσουμε να μολυνθεί από τον ιό.

Εάν απλώς υπήρχαν παλιότερα κονδυλώματα που έχουν θεραπευτεί – δηλαδή η μέλλουσα μητέρα απλά είναι φορέας του ιού- , δεν υπάρχει καμία ανάγκη να γίνει καισαρική τομή.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είστε στη διαδικασία θεραπείας των ορατών κονδυλωμάτων με λέιζερ, και να ανακαλύψετε πως είστε έγκυος. Αντίστοιχα πολλές έγκυοι μαθαίνουν ότι είναι φορείς του ιού HPV ενώ διανύουν την εγκυμοσύνη τους.

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει τελικά;

Αν παρουσιάσετε κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη επιβάλλεται να προχωρήσετε σε εξέταση HPV DNA για να δείτε από ποιον τύπο του ιού έχετε προσβληθεί. Αν έχετε εμφανείς βλάβες, ο ιατρός θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς ανάλογα με το μέγεθος και την κλινική εικόνα τους. Συστήνεται να ξεκινήσετε τη θεραπεία όσο πιο σύντομα έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννα, το ανοσοποιητικό της μητέρα ενδυναμώνεται και τα κονδυλώματα μπορούν να εξαφανιστούν πλήρως.

κονδυλώματα και εγκυμοσύνη: τι ισχύει τελικά

Εξίσου σημαντικό είναι να κάνει έλεγχο ο σύντροφός σας, διότι ακόμα και αν εξαλειφθούν από εσάς, αν έχουν μεταδοθεί στον άνδρα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να τα κολλήσετε εκ νέου εκτός και αν έχετε αποφασίσει να απέχετε πλήρως από τη σεξουαλική επαφή. Η εξέταση είναι ανώδυνη και θα σας προφυλάξει από τυχόν νέες εξάρσεις του ιού και επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, δηλαδή των κονδυλωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιός HPV  δεν σχετίζεται με υπογονιμότητα, δεν επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου, καθώς αν έχουν εμφανιστεί κονδυλώματα αυτά δεν βρίσκονται πέρα από τη περιοχή του τραχήλου της μήτρας.

Ως ιατρική ομάδα στο MC Medical Center συνιστούμε σε όλες τις γυναίκες να κάνουν  Τεστ Παπανικολάου απαραιτήτως στην αρχή της εγκυμοσύνης, ώστε να είναι καλυμμένες στην διάρκεια της μέχρι και τον τοκετό. Περίπου 2 μήνες μετά τον τοκετό, η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί.

Τέλος, οι γυναίκες με πρόσφατες λοιμώξεις από HPV πριν την εγκυμοσύνη καλό είναι να παρακολουθούνται ανά τρίμηνο κατά τη διάρκεια της κύησης. Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα μια φορά το χρόνο, ενώ στο διάστημα της κύησης -για προληπτικούς λόγους- γίνεται σε πιο τακτά διαστήματα.

Προφυλάξτε τη σεξουαλική σας υγεία τόσο τη δική σας όσο και του συντρόφου σας με μια απλή ιατρική εξέταση η οποία απαιτεί πολύ λίγο από το χρόνο σας αλλά μπορεί να σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα και να σας γλυτώσει από κόστος θεραπειών με laser αλλά και ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Δεν υπάρχει λόγος να μην προγραμματίσετε άμεσα μια επίσκεψη μαζί με τον σύντροφό σας στο αφροδισιολογικό τμήμα του MC Medical Center: Θα κερδίσετε άμεσα την ηρεμία σας και θα απολαύσετε τη σεξουαλική σας ζωή χωρίς άγχος και φόβο για την υγεία σας όπως και για την υγεία του παιδιού σας.