Ορθοπεδικό

Αντιμετώπιση των παθήσεων αρθρώσεων, τενόντων, συνδέσμων, μυών με χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP) από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια και Υαλουρονικό Οξύ.

Μια μη επεμβατική και ασφαλής μέθοδος που επιταχύνει και βελτιστοποιεί την αντιμετώπιση παθήσεων του αρθρικού χόνδρου (χόνδρινες βλάβες, αρχόμενη αρθρίτιδα-oστεοαρθρίτιδα), ρήξεων των συνδέσμων όλων των αρθρώσεων (διαστρέμματα), τενοντοπάθειες (τενοντίτιδα, εκφύλιση, μερική ρήξη τενόντων), μυϊκών τραυματισμών (θλάσεις μυών), αλλά και άτονων ελκών από σακχαρώδη διαβήτη, κατακλίσεων και νεκρώσεων δέρματος.

Σε χρόνιες φλεγμονές ή οξείες τραυματικές βλάβες, η θεραπεία με συμβατικά μέσα όπως αντιφλεγμονώδεις αλοιφές, χάπια, πάγος, εγχύσεις κορτιζόνης απλώς καταπραΰνουν τον πόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να συνεισφέρουν – το αντίθετο μάλιστα –  στη σωστή επούλωση των πάσχοντων ανατομικών δομών.
Οι εξελίξεις στην αναγεννητική ιατρική έχουν προσφέρει νέες μη επεμβατικές θεραπείες για πολλές παθήσεις στην ορθοπεδική, καθυστερώντας ή αποτρέποντας την τελική αντιμετώπιση που είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Ο Δρ. Δημήτρης Λύρας, Ορθοπεδικός Χειρουργός MD, DVM, MSc, PhD εξηγεί αναλυτικά τις συγκεκριμένες τεχνικές.

Ο Δρ. Δημήτρης Λύρας είναι ο πρώτος ερευνητής παγκοσμίως που μελέτησε την επίδραση του PRP στην επούλωση τενόντων. Το θέμα αυτό ήταν το αντικείμενο της διδακτορικής του μελέτης, στην οποία εστίασε την επουλωτική ικανότητα του PRP στον Αχίλλειο και τον Επιγονατιδικό τένοντα. Έχει δημοσιεύσει εννέα εργασίες αναφορικά με το PRP σε διεθνή περιοδικά, μία εκ των οποίων έχει βραβευθεί ως η καλύτερη εργασία για το έτος 2010 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ορθοπαιδικών Χειρουργών Ποδοκνημικής και Άκρου Ποδός. Εξαιτίας της έρευνάς του έχει συμπεριληφθεί στο “American Who is Who in Medicine” για το έτος 2011, ενώ προσκαλείται συχνά ως επίτιμος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Εγχύσεις PRP-Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma)

Το PRP είναι πλάσμα του αίματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Περιέχει όλους αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες που προάγουν την επούλωση των ιστών.
Είναι απλό στη σύλληψη, αλλά πολύπλοκο στην παραγωγή του. Το ολικό αίμα αποτελείται από πλάσμα, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Ενώ τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια χρησιμεύουν κυρίως στο να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς και να καταπολεμούν λοιμώξεις, το πλάσμα χρησιμεύει στην προαγωγή της επούλωσης μετά από τραυματισμούς. Όταν συμβεί στο σώμα μας ένας τραυματισμός, τα αιμοπετάλια αναλαμβάνουν να σταματήσουν την αιμορραγία. Ταυτόχρονα όμως απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες που μέσα από μία πολύπλοκη βιοχημική διαδικασία αναλαμβάνουν την επούλωση.
Παρόλο που το PRP χρησιμοποιείται παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια, η χρήση του σε αθλητές παγκόσμιας κλάσης όπως είναι ο Tiger Woods (επικονδυλίτιδα) και ο Hines Ward (τενοντίτιδα τετρακεφάλου) ήταν αυτή που έφερε το PRP στην πρώτη γραμμή των μεθόδων αντιμετώπισης αθλητικών κακώσεων.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του PRP είναι η ασφάλειά του. Από τη στιγμή που το PRP παράγεται από το ίδιο το σώμα του ασθενή δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων ή άλλων φαρμακευτικών παρενεργειών κατά την είσοδό του στο ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό άλλωστε ανήκει και στην κατηγορία των Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή του PRP είναι: τενοντίτιδα του ώμου, σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου, θυλακίτιδα και τενοντίτιδα του δικεφάλου, τενοντίτιδα του καρπού, επικονδυλίτιδες του αγκώνα (έσω και έξω), τενοντίτιδες δικεφάλου και τρικεφάλου, σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας, τενοντίτιδα και θυλακίτιδα λαγονοψοϊτη, τροχαντηρίτιδα, ιερολαγονίτιδα, τενοντίτιδες επιγονατιδικού, τετρακεφάλου και οπίσθιων μηριαίων στο γόνατο, κακώσεις και μερικές ρήξεις συνδέσμων του γόνατος (έξω και έσω πλάγιος σύνδεσμος), τενοντίτιδα Αχίλλειου, τενοντίτιδα περονιαίων, διαστρέμματα ποδοκνημικής, αρχικά στάδια αρθρίτιδας γόνατος-ισχίου-ποδοκνημικής.

Το PRP χορηγείται στο χώρο του ιατρείου και απαιτούνται γύρω στα 30 λεπτά για την προετοιμασία του. Αφού λάβουμε περίπου 8-10 ml αίματος από τον ασθενή, το δείγμα προετοιμάζεται με τη χρήση ειδικών φιαλιδίων και συσκευής φυγοκέντρησης σε άσηπτες συνθήκες. Τελικώς, παρασκευάζεται μία στιβάδα 4 ml περίπου, η οποία περιέχει την αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Στη συνέχεια και με τη χρήση υπέρηχου όπου αυτός χρειάζεται, το PRP εγχύεται στην επιθυμητή περιοχή του σώματος. Ο ασθενής δεν πρέπει να λάβει αντιφλεγμονώδη φάρμακα 5-7 ημέρες πριν και μετά τη θεραπεία με PRP.
Η διαδικασία της επούλωσης σε κυτταρικό επίπεδο αρχίζει σχεδόν αμέσως. Κλινικά, μείωση του πόνου επιτυγχάνεται σε περίπου 2-3 εβδομάδες. Κάποιες φορές απαιτούνται περισσότερες από μία εγχύσεις με PRP.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη χρήση του PRP, οπότε η διάρκεια της θεραπείας εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή, ανάλογα φυσικά με το είδος, την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της πάθησης.
Το PRP και οι εμπεριέχοντες σε αυτό αυξητικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν τη διαδικασία επούλωσης σε μία χρονίως ή οξέως τραυματισμένη ανατομική δομή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις πλήρεις ρήξεις συνδέσμων και τενόντων, όπου η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική, η χορήγηση του PRP κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης έως και κατά 50%.

Εγχύσεις Matrix (PRP & Υαλουρονικό οξύ)

Η θεραπεία Matrix συνδυάζει τα οφέλη του PRP με το Υαλουρονικό Οξύ.
PRP
Το PRP είναι ολικό αίμα που έχει υποστεί φυγοκέντρηση και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια περιέχουν κοκκία, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλο αριθμό «Αυξητικών παραγόντων» (GF). Τα α-κοκκία απελευθερώνονται / ενεργοποιούνται όταν τα αιμοπετάλια συναθροίζονται και προσκολλώνται σε μια περιοχή τραύματος ή φλεγμονής.
Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και η απελευθέρωση των GF είναι το κλειδί της ενίσχυσης της διαδικασίας επούλωσης. Με την απελευθέρωση των GF, εκλύονται χημικά ερεθίσματα και έτσι οι GF προσελκύουν βλαστοκύτταρα, τα οποία μεταναστεύουν στην περιοχή, αυξάνεται ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός, και σημειώνεται σημαντική αύξηση της κυτταρικής αναπαραγωγικής διαδικασίας.
Υαλουρονικό οξύ (ΗΑ)
Η Οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από μείωση της συγκέντρωσης του υαλουρονικού οξέως (ΗΑ) και του μοριακού του βάρους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του πόνου και απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης. Το (ΗΑ) είναι κύριο συστατικό του αρθρικού υγρού: αυξάνει το ιξώδες, απορροφά κραδασμούς, λιπαίνει την άρθρωση.

Σήμερα οι ενδαρθρικές εγχύσεις του υαλουρονικού οξέως (ΗΑ) αποτελούν από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες για την ανακούφιση του οστεοαρθριτικού πόνου. Το (ΗΑ) συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιοστασίας της άρθρωσης επηρεάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ κυτταρικών υποδοχέων, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Το δίκτυο των αλυσίδων του (ΗΑ) αποτελεί ένα ιδανικά φιλικό περιβάλλον για τα κύτταρα, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως ικρίωμα. Το ικρίωμα φιλοξενεί όλα αυτά τα κύτταρα, τους αυξητικούς παράγοντες και τα προϊόντα (κολλαγόνο) που θα προκαλέσει η δράση του PRP.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος να δημιουργηθεί μια θεραπεία που θα περιείχε ταυτόχρονα υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) και PRP.
Τη λύση όμως πλέον έρχεται να δώσει το Matrix.
Χάρη σε αυτό μπορούμε να παρασκευάσουμε 4 ml A-PRP / (HA) χρησιμοποιώντας 8 ml αυτόλογου αίματος με ένα κλειστό σύστημα με μόνο ένα στάδιο παρασκευής.

Έτσι επιτυγχάνουμε:

1. Άμεση δημιουργία ενός φιλικού προς τα κύτταρα ικριώματος, το οποίο θα φιλοξενήσει τα αιμοπετάλια

2. Μεγαλύτερο ιξώδες από το PRP

3. Δυνατότητα παράτασης του χρόνου κατά τον οποίο απελευθερώνονται οι GF (αυξητικοί παράγοντες) στην άρθρωση

4. Σημαντική επίδραση στην κυτταρική μετανάστευση, πολλαπλασιασμό και διαφοροποίηση

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη χρήση του Matrix είναι η Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου και του ώμου, όταν η πάθηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Με την έγχυση, η συνέργεια μεταξύ (ΗΑ) και PRP ευνοεί τη σταθεροποίηση, τη στόχευση και την παραμονή των GF (αυξητικοί παράγοντες) του PRP.  Λόγω αυτής της συνεργικής δράσης, με μια πολύ γρήγορη και απλή διαδικασία έγχυσης στο ιατρείο, με διάρκεια της θεραπείας περίπου μισή ώρα, το μίγμα (HA) & PRP επιτυγχάνει τα παρακάτω:

1. Μείωση του πόνου

2. Μείωση της φλεγμονής

3. Αύξηση της μετανάστευσης, διαφοροποίησης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων

4. De-novo σύνθεση υαλουρονικού οξέως (HA) μέσα στην άρθρωση

5. Δημιουργία ενός ιδανικού για τα κύτταρα μικροπεριβάλλοντος

Ο ασθενής δεν πρέπει να λάβει αντιφλεγμονώδη φάρμακα 5-7 ημέρες πριν και μετά τη θεραπεία με Matrix. Η διαδικασία της επούλωσης σε κυτταρικό επίπεδο αρχίζει σχεδόν αμέσως. Κλινικά, μείωση του πόνου επιτυγχάνεται σε περίπου 2-4 εβδομάδες.