Παιδική Ακμή

Η παιδική ακμή είναι η ακμή που εμφανίζεται στη μέση παιδική ηλικία ( 1-7 ετών) και στην προεφηβική ηλικία (6-8 ετών). Είναι εξαιρετικά σπάνια, αν όμως εμφανιστεί στην προεφηβική ηλικία είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί ως εφηβική ακμή.

Στη μέση παιδική ηλικία δεν προβλέπεται η εμφάνιση της ακμής διότι σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης του σώματος δεν υπάρχει έκκριση ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και επίσης δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου παραγωγή ανδρογόνων από τις γονάδες.

Στην ακμή της μέσης παιδικής ηλικίας θα πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος για αποκλεισμό υπερανδρογονισμού.

Η προεφηβική ακμή παρουσιάζεται πριν την έναρξη της εφηβείας, δηλαδή όταν ξεκινά η ωρίμανση των γονάδων και όταν λαμβάνει χώρα η αδρεναρχή, το οποίο σημαίνει πως γίνεται επανέναρξη έκκρισης των ανδρογόνων από τα επινεφρίδια. Συνεπώς, ενεργοποιούνται εκ νέου οι σμηγματογόνοι αδένες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυξημένη παραγωγή σμήγματος που οδηγεί σε λιπαρότητα στο δέρμα και κατ’ επέκταση σε πιθανή εμφάνιση βλαβών.
Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η κληρονομική προδιάθεση όσον αφορά το μέγεθος και την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, για αυτό και ζητείται ιατρικό ιστορικό των γονέων.

Τα κορίτσια που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία εμφανίζουν παιδική ακμή σε ποσοστό 61-71%.

Η προεφηβική ακμή μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της ήβης και είναι σε συνάρτηση με την εμφάνιση έντονης και επίμονης εφηβικής ακμής αργότερα.

Κλινικά χαρακτηριστικά

Η περιοχή που εστιάζει η παιδική ακμή είναι η κεντρική περιοχή του προσώπου.
Κυρίως εμφανίζονται φαγέσωρες με ή χωρίς φλεγμονώδεις βλάβες στο μέτωπο, στη μύτη και το πηγούνι.
Οι φαγέσωρες είναι είτε «ανοικτοί» (μαύρα κεράτινα στίγματα που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων), είτε «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα). Αποτελούν την πιο ήπια μορφή ακμής, χωρίς να προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή στο δέρμα.

Θεραπεία

Η ακμή όταν εμφανιστεί αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, για αυτό απαιτείται στενή συνεργασία του γονέα με το δερματολόγο για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση και η συνέπεια του παιδιού στις οδηγίες του θεραπευτικού πλάνου.
Καθώς η βαρύτητα της ακμής στην παιδική και προεφηβική ακμή συνήθως είναι ήπια, προτιμάται η τοπική αγωγή και φροντίδα του δέρματος με καθαριστικά σαπούνια και κρέμες που ελέγχουν τη λιπαρότητα.

Μπορεί επίσης να δοθούν τοπικά αντιβιοτικά και ρετινοειδή, αζελαικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου. Το θεραπευτικό πλάνο εξατομικεύεται ανάλογα με την εποχή και τον βαθμό ανταπόκρισης του ασθενούς.

Η τοπική θεραπεία πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την υποχώρηση των βλαβών.

Βιβλιογραφία:

  1. Παιδο-Δερματολογία, Αλεξάνδρα Κατσαρού-Κάτσαρη, Ανδρέας Κατσάμπας, εκδόσεις Παρισιάνου
  2. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  3. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  4. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  5. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER