Βρεφική ακμή

Η βρεφική ακμή παρουσιάζεται στη βρεφική περίοδο της ζωής, και τα χαρακτηριστικά της είναι όμοια με της νεογνικής ακμής όμως κλινικά έχει περισσότερη έκταση και πιο έντονη μορφή.

Είναι πολύ σπάνια, αν όμως εμφανιστεί μπορεί να είναι χρόνια και να επιμείνει ως την ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών ή και περισσότερο.
Παρουσιάζεται περισσότερο σε αγόρια παρά σε κορίτσια, μετά τον τρίτο μήνα ζωής ως ενάμιση έτους περίπου.

Αίτια για την βρεφική ακμή

Διάφοροι παράγοντες επιδρούν στην εμφάνιση της βρεφικής ακμής όπως:

  • Αυξημένη σμηγματόρροια
  • Αυξημένα ανδρογόνα
  • Φλεγμονή
  •  Γενετικοί παράγοντες

Τα αυξημένα ανδρογόνα που παράγονται από τα εμβρυικά επινεφρίδια σε αγόρια και κορίτσια και επιπρόσθετα από τους όρχεις στα αγόρια έχουν μεγάλο ρόλο στην πυροδότηση της νόσου της ακμής.

Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη κληρονομικοί παράγοντες όσον αφορά το μέγεθος και την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, για αυτό και ζητείται ιατρικό ιστορικό των γονέων.

Κλινικά χαρακτηριστικά

Η περιοχή που εντοπίζεται η βρεφική ακμή είναι κυρίως οι παρειές.

Οι βλάβες είναι περισσότερες και πιο έντονες από ότι στη νεογνική ακμή.

Φλεγμονώδεις βλάβες όπως βλατίδες, φλυκταινίδια, οζίδια, κύστες κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες.

Διάγνωση βρεφικής ακμής

Τα συμπτώματα της νόσου συχνά παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις όπως καλλυντική ακμή (ευαισθησία σε αλοιφές ή ελαιώδη σκευάσματα), περιστοματική δερματίτιδα, ή προκαλούνται από χρήση κορτικοστεροειδών. Μπορεί επίσης να είναι παρατεταμένη νεογνική ακμή, άρα ο ιατρός πρέπει να διαχωρίσει σωστά τα χαρακτηριστικά και να καθορίσει με ακρίβεια την ακμή έτσι ώστε να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Σε περίπτωση επίμονης ή σοβαρής βρεφικής ακμής ζητείται ορμονικός έλεγχος για να αποκλειστεί η υπερανδρογοναιμία.

Αν τα αίτια είναι παθολογικά, απαιτείται και ενδροκρινολογική εκτίμηση.

Θεραπεία

Η βρεφική ακμή μπορεί να επιμείνει και να αποκτήσει χρόνιο χαρακτήρα, ακόμα και μέχρι την εφηβεία.
Λόγω της σοβαρότητας των βλαβών που παρουσιάζει, υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστούν ουλές, για αυτό συνίσταται άμεση και συστηματική θεραπεία προκειμένου να διακοπεί η εξέλιξη της νόσου έγκαιρα και να αποφευχθούν τα σημάδια.

Η θεραπεία της βρεφικής ακμής ακολουθεί θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνονται στη θεραπεία της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ακμής.

Η αγωγή περιλαμβάνει τοπική θεραπεία με αλοιφές που περιέχουν ρετινοειδή, υπεροξείδιο του βενζουλίου και αντιβιοτικά όπως ερυθρομυκίνη και κλινδαμυκίνη.

Σε κάποιες περιπτώσεις βαριάς βρεφικής ακμής προτείνεται συστηματική θεραπεία με ερυθρομυκίνη από το στόμα.
Λόγω της μικρής ηλικίας του βρέφους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στις προτεινόμενες θεραπείες τους οποίους ο παιδοδερματολόγος οφείλει να ακολουθήσει καθώς υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση συγκεκριμένων αντιβιοτικών σε μικρές ηλικίες, όπως οι τετρακυκλίνες και η ισοτρετινοϊνη.

Έχετε απορίες σχετικά με τα αίτια και τους τρόπους διάγνωσης της βρεφικής ακμής; Επικοινωνήστε σήμερα με το εξειδικευμένο μας προσωπικό!

Βιβλιογραφία:

  1. Παιδο-Δερματολογία, Αλεξάνδρα Κατσαρού-Κάτσαρη, Ανδρέας Κατσάμπας, εκδόσεις Παρισιάνου
  2. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  3. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  4. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  5. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER