Γονόρροια (Βλεννόρροια)

H γονόρροια (ή βλεννόρροια) είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο του γονόκοκκου, γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae.

Μολύνονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα και σπανιότερα στην περιπρωκτική περιοχή και το λαιμό.

Είναι πολύ κοινή λοίμωξη, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους 15-24 ετών.

Μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης έχουν οι γυναίκες, οι οποίες προσβάλλονται πιο εύκολα από το βακτήριο από ότι οι άνδρες. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, ένας άνδρας που έχει σεξουαλική επαφή με γυναίκα που είναι φορέας του ιού έχει περίπου 20% πιθανότητα να κολλήσει, ενώ αντίθετα μια γυναίκα που έχει επαφή με άνδρα φορέα του ιού έχει κοντά στο 50%.

Οποιοδήποτε άτομο είναι σεξουαλικώς ενεργό μπορεί να μολυνθεί με γονόρροια, μέσω κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ.

Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, όμως θεραπεύεται με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός που αποδίδεται στην απελευθέρωση των νέων στο σεξ και την άγνοια της προφύλαξης.

Συμπτώματα γονόρροιας στους Άνδρες

Κάποιοι άνδρες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Όμως, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως:

 •  Λευκές ή πρασινοκίτρινες εκκρίσεις υγρών από το πέος
 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις
 • Πρησμένοι αδένες και/ή «κάψιμο» στον λαιμό

Συμπτώματα γονόρροιας στις Γυναίκες

Αντίστοιχα, η γονόρροια στις γυναίκες δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες ενοχλήσεις, συχνά είναι ήπιες και μπορεί να παρερμηνευθούν για μόλυνση του κόλπου ή ουρολοίμωξη.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

 • Πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο
 • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή την πυελική περιοχή
 • Αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων εμμήνου ρύσεως
 • Διόγκωση του αιδοίου
 • Πρησμένοι αδένες και/ή «κάψιμο» στον λαιμό

Στην περιοχή του πρωκτού τα συμπτώματα αν υπάρξουν είναι κνησμός, ξηρότητα, αιμορραγία και πόνος κατά τη διάρκεια της εκκένωσης.

Απαραίτητη είναι η εξέταση σε ιατρό αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα σε εσάς ή στον σύντροφό σας.

Γονόρροια: Επιτακτική η έγκυρη διάγνωση

Τις περισσότερες φορές, δείγμα ούρων δίδεται για καλλιέργεια και έτσι εξετάζεται για το μικρόβιο της γονόρροιας. Επιπρόσθετα, αν είχατε στοματικό ή/και πρωκτικό σεξ, μπορεί να παρθεί δείγμα εκκρίματος από τα σημεία του λαιμού/πρωκτού για να εξεταστεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζεται και δείγμα εκκρίματος από την ουρήθρα του άνδρα ή τον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας.

Θεραπεία γονόρροιας

Η γονόρροια θεραπεύεται με την κατάλληλη αγωγή. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυστηρά τις οδηγίες του ιατρού αφροδισιολόγου και να πάρετε με συνέπεια την αντιβίωση που θα σας συνταγογραφήσει. Η φαρμακευτική αγωγή θα σταματήσει τη λοίμωξη, όμως δεν μπορεί να αλλάξει κάποια μόνιμη βλάβη που μπορεί να έχει προκαλέσει η γονόρροια.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί πιο δύσκολη η αντιμετώπισή της καθώς κάποια στελέχη της γονόρροιας έχουν γίνει ιδιαίτερα ανθεκτικά και δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή.

Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν περισσότερο από μερικές ημέρες από όταν ξεκινήσατε την αγωγή, συνίσταται να ξανακάνετε έλεγχο με τον αφροδισιολόγο.

Αντιβίωση σε μια μόνο δόση χορηγείται αν ο γονόκοκκος είναι το αποκλειστικό αίτιο της λοίμωξης. Συνήθως προτείνονται κεφαλοσπορίνες, όπως η κεφτριαξόνη σε εφάπαξ ενδομυϊκή χορήγηση. Σε περίπτωση που δεν έχει αποκλειστεί η μόλυνση από χλαμύδια, τότε μπορεί να χορηγηθεί αζιθρομυκίνη από το στόμα.

Επιπλοκές

Η γονόρροια αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και μόνιμα προβλήματα υγείας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Στις γυναίκες μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου η οποία με τη σειρά της έχει επιπλοκές με χειρότερη όλων την στειρότητα. Επιπρόσθετα, πιθανό να προκαλέσει γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, κολπίτιδα, σαλπιγγίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα, πρωκτίτιδα και γονοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα, πρωκτίτιδα, μόλυνση του ορθού εντέρου, προστατίτιδα, γονοκοκκική φαρυγγίτιδα και γονοκοκκική αρθρίτιδα, και σπανίως στειρότητα.
Επίσης, αν πάσχετε από γονόρροια και δεν την θεραπεύσετε, αυξάνετε τις πιθανότητες να μολυνθείτε με τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί το AIDS).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το μικρόβιο της γονόρροιας εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας σηψαιμία, ενώ συνοδεύεται από πυρετό, εξάνθημα και αρθρίτιδα.

Αν είστε έγκυος και έχετε γονόρροια, τότε είναι επικίνδυνο να τη μεταδώσετε στη διάρκεια του τοκετού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο νεογέννητο. Η γονόρροια προκαλεί τη γονοκοκκική οφθαλμίτιδα στο νεογνό, μια πολύ σοβαρή μόλυνση των ματιών του παιδιού.

Πρόληψη

Ο μοναδικός τρόπος για αποφύγετε τη γονόρροια όπως και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η αποχή από το σεξ.

Αν είστε σεξουαλικώς ενεργός/ή, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω για να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε:

Να είστε σε μια αμοιβαία μονογαμική μακρόχρονη σχέση με σύντροφο που έχει εξεταστεί και έχει αρνητικά αποτελέσματα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό latex κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Μιλήστε ανοιχτά με τον ιατρό σας όσον αφορά τις σεξουαλικές σας δραστηριότητες και ρωτήστε αν πρέπει να εξεταστείτε για γονόρροια. Αν είστε άνδρας gay, bisexual ή έχετε κάνει σεξ με άνδρα, καλό είναι να εξετάζεστε κάθε χρόνο.

Το ίδιο ισχύει και για τις σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών ή μεγαλύτερες οι οποίες έχουν συχνές εναλλαγές συντρόφων.

Βιβλιογραφία:

 1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
 2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
 3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
 4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER