Ψυχολογικές Επιπτώσεις κονδυλωμάτων

Η παρουσία του ιού HPV, εκτός του ότι προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την σύνδεσή του με καρκινογενέσεις, συγχρόνως αποτελεί σημείο ψυχολογικού προβληματισμού σε ένα ζευγάρι.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του ως ο ιός που καταστρέφει τις σχέσεις, καθώς τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και πίστης μεταξύ των συντρόφων.

Η αμφιβολία εισβάλλει και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία, οδηγώντας συχνά σε παρεξηγήσεις, που όμως είναι χωρίς ουσιώδες αίτιο. Και αυτό γιατί μπορεί κάποιος να έχει κολλήσει τον ιό, να γίνει φορέας της νόσου και να εκδηλώσει τα συμπτώματα, δηλαδή τα κονδυλώματα, αρκετά χρόνια αργότερα.

Συνεπώς δεν μπορεί να καθοριστεί η ακριβής στιγμή που μεταδόθηκε ο ιός. O χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωσή του ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι πολλά χρόνια. Τα συμπτώματα κονδυλωμάτων μπορεί να εμφανιστούν σε ανύποπτο χρόνο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασθενές και δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του ιού.

Είναι σημαντικό οι σύντροφοι να αντιληφθούν πως η εξαπόλυση κατηγοριών περί εξωσυζυγικής σχέσης δεν ευσταθεί, και να επικεντρωθούν στη θεραπεία.

Δυστυχώς συχνά οι σχέσεις κλονίζονται, λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και εμφάνισής του.

Ψυχολογικές επιπτώσεις κονδυλωμάτων σε νέους ασθενείς

Αν λοιπόν εμφανιστούν σε μια παντρεμένη γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει πως είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα εκτός του συζύγου της, παρά πως είχε κολλήσει τον ιό από κάποια προηγούμενη σχέση πριν από χρόνια και εκδηλώθηκε τελικώς πολύ αργότερα.

Τα ερωτήματα «πότε κόλλησα», «πώς» και «από ποιόν» βασανίζουν αδίκως τους συντρόφους και δεν έχουν απάντηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου ή άγχους, είναι δε εξαιρετικά σημαντικό ο σύντροφος να ενημερωθεί άμεσα, να εξεταστεί προσεκτικά και να ακολουθήσει ενδεχομένως παράλληλα θεραπεία αν τυχόν βρεθούν βλάβες.

Η χρήση του προφυλακτικού προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι εντελώς, καθώς ο ιός μεταδίδεται από την επαφή δέρματος με δέρμα. Άρα τα σημεία των γεννητικών οργάνων που είναι ακάλυπτα, μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό.

Οι γυναίκες είναι ψυχολογικά πιο ευάλωτες από τους άνδρες στην εμφάνιση των κονδυλωμάτων καθώς εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται και επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή και τη σχέση τους, υπάρχει έντονος ο φόβος για την υγεία τους.

Η εμφάνιση του ιού HPV δεν συνεπάγεται την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, απλώς αυξάνει τις πιθανότητες.

Τα κονδυλώματα από μόνα τους δεν συντελούν σε καρκινογένεση. Απαιτούνται και άλλες παράμετροι, οι οποίες όμως όταν τα κονδυλώματα διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, δεν αποτελούν κίνδυνο. Οι γυναίκες στις οποίες ανιχνεύεται η λοίμωξη HPV δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένο πως θα αναπτύξουν κακοήθεις βλάβες.

Βιβλιογραφία:

  1. http://scholarworks.umass.edu/dissertations/AAI9434479/
  2. http://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-1065
  3. The Psychology of Sexual Health, edited by Dr. David Miller, Dr. John Green