Κονδυλώματα Πέους διάγνωση και θεραπεία

Τα κονδυλώματα δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα, όπως πολλοί πιστεύουν. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως είναι ιδιαίτερα συχνή μόλυνση και στους άνδρες.

Εμφανίζονται εντός δύο με τριών μηνών μετά τη μόλυνση από τον ιό HPV. Ο μέσος χρόνος επώασης είναι οκτώ μήνες, μπορεί όμως να εμφανιστούν και μετά από χρόνια. Πρόκειται για καλοήθεις βλάβες, οι οποίες είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά επικίνδυνες για τους άντρες.

Οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV, τα οποία όμως είναι χαμηλού κινδύνου για καρκινογένεση. Ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Κάποιοι τύποι του ιού σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων σίγουρα θα εκτεθεί σε έναν από τους τύπους του ιού HPV από τη στιγμή που υπάρχει ενεργή σεξουαλική ζωή. Δεν μολύνονται όμως όλοι, ούτε εκδηλώνουν κονδυλώματα όλοι. Πιο επιρρεπείς στην μόλυνση είναι τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν συχνές εναλλαγές ερωτικού συντρόφου, καθώς, ακόμη και αν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αυτό δεν τους προστατεύει 100%.

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, μικρά στο μέγεθος του κεφαλιού καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή σε ομάδα. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι στο χρώμα της επιδερμίδας ή απαλό ροζ, και μοιάζουν με την όψη του κουνουπιδιού σε μικρογραφία.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από δερματολόγο-αφροδισιολόγο, και αν κριθεί σκόπιμο γίνεται και ουρηθροσκόπηση.

Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων, τότε γίνεται και ιστολογική εξέταση λαμβάνοντας ένα κομμάτι ιστού από τις αλλοιώσεις (βιοψία) προκειμένου να βρεθεί ποιος τύπος του ιού είναι.

Η διάγνωση του τύπου του ιού HPV είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να διευκρινιστεί αν πρόκειται για έναν από τους επικίνδυνους τύπους του ιού που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση στο πέος.

Laser CO2: Η κατάλληλη θεραπεία για τα κονδυλώματα στο πέος

Το Laser CO2 είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος για να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα στο πέος καθώς είναι ακριβής, απλή και εξαλείφει όλα τα υπάρχοντα κονδυλώματα σε μία συνεδρία. Γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι αναίμακτη, χωρίς πόνο και χωρίς να αφήνει ουλές.

Η ευαίσθητη περιοχή προστατεύεται καθώς η δέσμη του laser CO2 στοχεύει μόνο στη βλάβη αφήνοντας ανέπαφο τον γύρω ιστό.

Βιβλιογραφία:

  1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER