Κονδυλώματα στο στόμα

Μάθε για τα κονδυλώματα στο στόμα

Τα κονδυλώματα στο στόμα μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ και πολύ σπάνια με φιλί μέσω σιέλου με κάποιον που ήδη έχει κονδυλώματα στο στόμα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια λόγω αλλαγών στη σεξουαλική συμπεριφορά – πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας, εναλλαγή πολλών συντρόφων και συχνή πράξη του στοματικού σεξ – έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της μόλυνσης των κονδυλωμάτων στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις βλάβες και οφείλονται στον ιό HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). Συνήθως μοιάζουν με μικρά εξογκώματα που μεγαλώνουν και εμφανίζονται μόνα τους ή σε ομάδες. Συχνά σχετίζονται με τους τύπους HPV6 & HPV11 οι οποίοι είναι ακίνδυνοι για καρκινογένεση.

Εμφανίζονται στα χείλη, στη βλεννογόνο του στόματος, στις αμυγδαλές και στη γλώσσα.

Ο ιός HPV τα τελευταία χρόνια έχει ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση καρκίνου στον λάρυγγα, φάρυγγα και στην στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η αύξηση των καρκινογενέσεων στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα έχει αυξηθεί κατά 40%.

Υπάρχουν πάνω από 100 στελέχη του ιού HPV από τα οποία πολλά προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλα πυροδοτούν κυτταρικές διαφοροποιήσεις που μετά από χρόνια μπορεί να καταλήξουν σε καρκινογενέσεις. Οι καρκινικές αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα προκαλούνται ως επί το πλείστον από τα στελέχη 16 και 18 του ιού.

Πέρα από το σύμπτωμα των κονδυλώματων, ο ιός HPV μπορεί να δημιουργήσει και άλλες καλοήθεις βλάβες στο στόμα, όπως το θήλωμα και η κοινή μυρμηγκιά. Αυτού του τύπου οι βλάβες σχετίζονται με τύπους του ιού HPV που είναι χαμηλού κινδύνου.

Όμως, οι παραπάνω βλάβες είναι μόνο μία όψη των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός HPV. Αν εμφανιστούν κονδυλώματα, απαραίτητη είναι η επίσκεψη το συντομότερο δυνατό σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο με εμπειρία στον ιό HPV ώστε να ελέγξει την στοματική κοιλότητα.

Εκτός από τα οξυτενή κονδυλώματα στο στόμα,κάποιοι τύποι υψηλού κινδύνου του ιού HPV, όπως είναι ο 16, ευθύνονται για την πρόκληση προκαρκινικών βλαβών στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο.

Κονδυλώματα στο στόμα: Θεραπεία με laser CO2

Η θεραπεία με laser CO2 είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος που εξαλείφει αποτελεσματικά τα κονδυλώματα σε μια συνεδρία.

Σε συνδυασμό με τη θεραπεία ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει το στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό και ιδανικά να υπάρχει σταθερός ερωτικός σύντροφος.

Περαιτέρω ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος θα λειτουργήσει θετικά στοχεύοντας στη ριζική αντιμετώπιση της λοίμωξης. Τέλος, όταν υπάρχει παρουσία κονδυλωμάτων στο στόμα συνίσταται να αποφεύγεται το κάπνισμα αλλά και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Βιβλιογραφία:

  1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER