Κονδυλώματα στον Πρωκτό

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η εμφάνιση του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποδίδεται στην διάδοση της μόλυνσης με τον ιό HPV και ταυτόχρονα σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή.

Τα κονδυλώματα είναι μία μόνο από τις εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό. Άλλες, πιο σπάνιες εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό είναι η δυσπλασία του δέρματος και του αυλού του πρωκτού, δηλαδή δημιουργείται μια προκαρκινική κατάσταση.

Τα κονδυλώματα στον πρωκτό εντοπίζονται συνήθως στο περιπρωκτικό δέρμα. Συχνά όμως μπορεί να επεκτείνονται εσωτερικά στον πρωκτό μέχρι την οδοντωτή γραμμή ή ακόμη και στο βλεννογόνο του ορθού. Είναι πιθανό επίσης να εντοπιστούν κονδυλώματα μόνο ενδοπρωκτικά. Η πρωκτοσκόπηση, έτσι ώστε να ελεγχθεί ο πρωκτικός σωλήνας και να διαγνωστούν τυχόν ενδοπρωκτικά κονδυλώματα ή και δυσπλασίες πρωκτού, είναι απαραίτητη για προληπτικούς λόγους, εφόσον έχουν διαγνωστεί κονδυλώματα στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού.

Στα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να γίνεται κυτταρολογική εξέταση, απαραίτητη για τη διάγνωση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων.

Στην αρχή τα κονδυλώματα πρωκτού είναι σαν μικρά επίπεδα ογκίδια (σπυράκια ή με όψη κουνουπιδιού) που θυμίζουν σε μέγεθος το κεφάλι της καρφίτσας μέχρι ένα μπιζέλι.

Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή άλλη ενόχληση και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν τσούξιμο, κνησμό και υπάρχει έκκριση υγρών. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να αιμορραγήσουν.

Τα κονδυλώματα συχνά βρίσκονται και μέσα στον αυλό του πρωκτού, σε απόσταση 2-3 εκ. από το δέρμα. Σε ξαφνική εμφάνιση και διόγκωση των κονδυλωμάτων πρωκτού ή αν προκύψει επανεμφάνιση πολύ σύντομα μετά από τη θεραπεία, πρέπει απαραιτήτως να γίνεται έλεγχος για τον ιό HIV.

Καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν αποτελεί θεραπεία για τον HPV, μολονότι τα γεννητικά κονδυλώματα αντιμετωπίζονται δραστικά. Ο ιός παραμένει ανενεργός στα κύτταρα, και τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα κονδυλώματα δεν επανεμφανίζονται ποτέ.

Θεραπεία για τα κονδυλώματα στον πρωκτό με Laser CO2

Η θεραπεία με Laser CO2 είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος εξάλειψης στα κονδυλώματα πρωκτού.

Η εξάχνωση των κονδυλωμάτων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και διαφυλάσσεται ο φυσιολογικός ιστός πέριξ των κονδυλωμάτων.

Η αναίμακτη αυτή επέμβαση πραγματοποιείται από δερματολόγο-αφροδισιολόγο, χωρίς πόνο και χωρίς ουλές.

Με μια συνεδρία αντιμετωπίζονται όλα τα υπάρχοντα εκείνη τη στιγμή κονδυλώματα.

Βιβλιογραφία:

  1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER