Κονδυλώματα Κόλπου

Ο ιός HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι η συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, με μόνο σύμπτωμα την παρουσία των κονδυλωμάτων.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Τα κονδυλώματα στον κόλπο συχνά δεν είναι τόσο εμφανή. Εμφανίζονται στην είσοδο του κόλπου, αλλά δημιουργούνται εξίσου στο περίνεο και την είσοδο του πρωκτού, πολλές φορές χωρίς να προκαλούν συμπτώματα.

Αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να δημιουργήσουν αίσθηση καύσου και αιμορραγία εξαιτίας κάποιου τραυματισμού. Ακόμα και αν δεν είναι εμφανή στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και την ευρύτερη περιοχή, αυτό δεν εγγυάται πως δεν υπάρχουν κονδυλώματα εσωτερικά του κόλπου.

Συχνοί τύποι ιού HPV που προκαλούν κονδυλώματα στον κόλπο

Οι πιο συχνοί τύποι του ιού HPV που δημιουργούν κονδυλώματα στον κόλπο είναι οι 6 και 11. Σε αυτή την περίπτωση τα κονδυλώματα του κόλπου είναι καλοήθεις βλάβες και δεν προκαλούν κάποια νόσο. Αν όμως γίνει διάγνωση, πέρα από την κλινική εξέταση επιβάλλεται η γυναίκα να κάνει κολποσκόπηση και τεστ ΠΑΠ καθώς είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από στελέχη του ιού που προκαλούν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Τα οξυτενή κονδυλώματα στον κόλπο εξαλείφονται άμεσα με Laser CO2. Ο δερματολόγος αφροδισιολόγος θα εξετάσει κλινικά την περιοχή ενώ ό,τι αφορά τις πιθανές αλλοιώσεις εσωτερικά του κόλπου η ασθενής πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθεί σε γυναικολόγο.

Σε περιπτώσεις εμφάνισης κονδυλωμάτων στην είσοδο του κόλπου της γυναίκας, απαιτείται ενδελεχής έλεγχος τόσο δερματολογικός όσο και γυναικολογικός, καθώς ο κίνδυνος είναι αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, να αποτελέσουν αίτιο πρόκλησης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, και πρέπει να σημειωθεί πως τα κονδυλώματα του κόλπου δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου εγγυάται διάγνωση του ιού γύρω στο 90% των περιπτώσεων, ενώ μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τις βλάβες που προκαλούνται στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας του.

Με την εξέταση της κολποσκόπησης ο γυναικολόγος παρατηρεί το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο με ένα «μεγεθυντικό φακό», το κολποσκόπιο, και μπορεί να εντοπίσει εύκολα τις δυσπλασίες.

Κατά την εξέταση εφαρμόζεται στον τράχηλο ένα ειδικό υγρό που βοηθάει τον ιατρό να αναγνωρίσει τις βλάβες και να πάρει δείγματα για βιοψία όπου κριθεί απαραίτητο.

Δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου όλες οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από HPV. Εφόσον υπάρχει τακτική παρακολούθηση με τεστ Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει κύτταρα που έχουν μολυνθεί από HPV ή άλλου είδους παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο, ο κίνδυνος μειώνεται κατά πολύ, καθώς αν τυχόν υπάρξει κάποια αλλοίωση αυτή εντοπίζεται και εξαλείφεται έγκαιρα προτού προλάβει να εξελιχθεί.

Βιβλιογραφία:

  1. Andrew’s Diseases of the skin-clinical dermatology, εκδόσεις ELSEVIER
  2. ‘Ατλας Κλινικής Δερματολογίας, Anthony Du Vivier, εκδόσεις Πασχαλίδης-Broken Hill
  3. Κλινική Δερματολογία, Thomas Fitzpatrick, εκδόσεις Πασχαλίδη
  4. Dermatology Bolognia Jorizzo Shaffer, εκδόσεις ELSEVIER